All about Yerba Mate. Introduction.
![]() |
Introduction![]() Yerba mate, or “mate” as it is most commonly called, is a widely consumed beverage in South America. It was introduced to Western civilisation by the Guaraní indians who used it as a medicinal herb to invigorate the mind and body, boost immunity, fight fatigue, slow down ageing, cleanse and detoxify the blood, reduce stress, and control the appetite among others. As a matter of fact, Jesuits noticed that the Guaraní could go for several days without eating whilst consuming mate. In South America it is consumed as an infusion in different ways. The most common is the mate itself --pouring hot water into a gourd filled with yerba mate. It also replaces coffee or tea in its “cocido” form. Yerba mate´s production is mainly consumed in South America, with the second consumer region being the Middle East (Syria and Lebanon). In all of these countries, yerba is most commonly used as mate (see photograph). To prepare this beverage, hot water is poured into a gourd that is ¾ filled with yerba mate.The infusion so prepared is sipped through a bombilla –a straw with filter. Recently, the world seems to have rediscovered the great many beneficial properties yerba mate has of which the Guaraní were well aware. The emphasis in nutrition and wholesome diets has given place to a profitable market on medicinal herbs and yerba mate seems to have an important position in this area. Just as an illustration, a search of “yerba mate” in Google (the most used search engine in the web), offers 53,900 entries, most of which stress the medicinal properties of this herb. |
![]() |
|
ЕСЛИ ИСТОРИЯ НАПИТКА МАТЕ ?
Растет МАТЭ в Южной Америке и у этого (напитка) чая очень долгая история. Одна из многих легенд индейского племени Гуарани повествует, что СА-А даровал индейцам сам Верховный Бог ВИРАКОЧИ. Это было наградой детям от Мудрого Отца за верное служение и почитание ВИРАКОЧИ (Са-а(англ.) – индейское название МАТЭ)МАТЭ пили воины-индейцы перед сражением и оно даровало силу и нечувствительность к боли. МАТЭ использовали при общении с Духами и Богами. МАТЭ пили перед дальней дорогой и брали с собой, т.к. оно прекрасно заменяло пищу по своей питательности. У каждого индейца был с собой мешочек в котором всегда лежала порция листьев напитка, сосуд для МАТЭпития (калабас – calabacita) и соломинка бомбилья –(bombilla).В Европу МАТЭ завезли европейцы-завоеватели. Кстати они же открыли и еще одно свойство чудесного напитка. Все матросы, употреблявшие МАТЭ во время плавания не болели цингой. Его первое название звучало как «Напиток Иезуитов», стоил МАТЭ дороже чая и приносил огромную прибыль «Святым отцам», так как плантации с МАТЭ, после завоеваний, принадлежали именно Ватикану. Из Европы МАТЭ очень быстро разошелся по миру.