All about Yerba Mate. Demography of production.


Demography of production

Demography of production в Клубе Матэ


There are only three producers of yerba mate in the world: Argentina, Brasil and Paraguay. As an indication of their relative importance we can consider the 1999 campaign. The total production of yerba mate canchada (pre-ground) that year was about 500.000 tons, the amount produced by each country is indicated in the table bellow.


WORLD PRODUCTION (yerba canchada 1999)


COUNTRY & PARTICIPATION (%)
Argentina 62%
Brasil 34%
Paraguay 4%
Total 100%


Source: Secretaría de Agricultura, Ganadería Pesca y Alimentos based on information given by the Foreign Commerce Bureau Misiones province.

As the table shows, Argentina is by far the main producer of yerba mate in the world. It is also the main exporter. Brasil in turn is the second producer, and, at the same time, the main importer.
In Argentina, this crop is found in the north-eastern region --Misiones and NE Corrientes provinces. Despite having similar climates, production models of these two provinces are quite different as they also differ in the relative weight of the yerba mate production in their economies. While it is the main crop in the Misiones province, representing up to 60% of its gross revenue, in Corrientes it only amounts to 7%. In Misiones, the larger number of farms are small family holdings, with production being sold to mills located in the province or elsewhere. In Corrientes, the big yerba mate companies have set up plantations of large dimensions, working in an integrated fashion from harvest to the supermarket shelves. Misiones is the main producer, accounting for almost 90% of the Argentinian production. For that reason we will look at its production more closely.






Что такое бомбилья?


Бомбилья – это полая трубочка из тростника или металла с фильтром на одном конце и мундштуком - на другом, предназначенная для того. Чтобы пить мате из тыковки.
До прихода испанцев, индейцы пили мате. Фильтруя листья зубами. Испанцам такой способ показался не слишком элегантным, и они начали использовать разделитель - плоскую металлическую ложку, позволяющую при питье мате сдвигать лисья в одну сторону. Этот разделитель видоизменялся, пока не превратился в то приспособление, которое мы теперь называем «бомбилья».
Сначала использовалась трубочка из такуапи (tacuapí) с фильтром из сплетенных на конце волокон, затем трубочку стали металлической, наподобие плетеной корзинки с фильтром в форме плоской лопаточки или в форме шара, который называли «коко» (кокосовый орех). Такая современная бомбилья является разборной, что облегчает ее очистку.
Благодаря таланту колониальных ювелиров, бомбильи принимали саамы различные формы. Самые старые – тоньше, короче и состоят из одной детали; часто они бывают сильно испорчены, поскольку их использовали на кухне.
Существуют бомбильи с колокольчиками, чтобы звать заварщицуу, бомбильи, трубочка которых раздваиваится для охлаждения мате, у многих бомбилий золотой мундштук, поскольку раньше верили в бактерицидную силу золота, другие бомбильи полностью сделаны из золота с самыми различными украшениями, а самыме удобные бомбильи – изогнутые, что позволяет брать мате в постель.
Бомбилью совместно использовали все те, кто участвовал в церемонии питья, и именно этот обычай привлекал внимание приезжавших в эти края путешественников.