All about Yerba Mate. Demography of production.


Demography of production

Demography of production в Клубе Матэ


There are only three producers of yerba mate in the world: Argentina, Brasil and Paraguay. As an indication of their relative importance we can consider the 1999 campaign. The total production of yerba mate canchada (pre-ground) that year was about 500.000 tons, the amount produced by each country is indicated in the table bellow.


WORLD PRODUCTION (yerba canchada 1999)


COUNTRY & PARTICIPATION (%)
Argentina 62%
Brasil 34%
Paraguay 4%
Total 100%


Source: Secretaría de Agricultura, Ganadería Pesca y Alimentos based on information given by the Foreign Commerce Bureau Misiones province.

As the table shows, Argentina is by far the main producer of yerba mate in the world. It is also the main exporter. Brasil in turn is the second producer, and, at the same time, the main importer.
In Argentina, this crop is found in the north-eastern region --Misiones and NE Corrientes provinces. Despite having similar climates, production models of these two provinces are quite different as they also differ in the relative weight of the yerba mate production in their economies. While it is the main crop in the Misiones province, representing up to 60% of its gross revenue, in Corrientes it only amounts to 7%. In Misiones, the larger number of farms are small family holdings, with production being sold to mills located in the province or elsewhere. In Corrientes, the big yerba mate companies have set up plantations of large dimensions, working in an integrated fashion from harvest to the supermarket shelves. Misiones is the main producer, accounting for almost 90% of the Argentinian production. For that reason we will look at its production more closely.






ПРАВДА ЛИ, ЧТО МАТЕ - САМЫЙ ДРЕВНИЙ НАПИТОК ЧЕЛОВЕЧЕСТВА?


Проведя собственные исследования мы открыли огромную древность этого напитка. Данные археологических раскопок на территории Перу говорят нам о том, что йерба была известна уже в глубокой древности индейским перуанским народам. Например, самую древнюю тыкву профессор Энгель нашел в песчаной области Косты, которую называют Пампа-де-Санто-Доминго, в центре южноамериканского полуострова Паракас. Эта древнейшая из сохранившихся в Перу тыкв сопровождала в последний путь индейца в ритуальном обряде погребения. Именно в таких тыквах, называемых калабасами*, традиционно пьют напиток мате. Радиоактивный углерод позволил установить: человек из Пам-па-де-Санто-Доминго умер 9930 лет назад (то есть в начале 7 тысячелетия до н.э.). Это значит, что калабас – единственное яркое свидетельство того, что в столь давние времена еще до возникновения империи инков перуанские индейцы знали этот напиток. Листья падуба были найдены и в древних Могилах в Анкане, инкского города около Лимы. Эта находка явно говорит нам о том, что напиток из йербы был известен и в инкской империи. Да и само слово мате перуанского происхождения. Оно принадлежало индейцам кечуа, государственно-образующему народу могущественной инкской империи. Язык кечуа из-за присущего ему богатства стал официальным языком во всей империи инков. Мате (или матэ) – кастильский вариант слова Mati на языке индейцев кечуа первоначально оно означало стакан или сосуд для питья. Это слово было введено в обиход испанцами для обозначения тыквы. Впоследствии, перейдя с емкости на содержимое, слово мате стало также обозначать напиток из йербы.